torstai 26. toukokuuta 2011

Tapetti ja kuinka se tehdään
Jos satut ajelemaan Toijalan ohi, suosittelen pysähtymään Pihlgren ja Ritolan tapettitehtaan museossa ja tehtaanmyymäläsä. Koin tänään ihmeellisiä hetkiä myös tapettitehtaan uumenissa, kun sain vierestä katsella 80-vuotiaan tapettikoneen pyörittävän telojaan, hihnojaan ja rattaitaan. Tapetit valmistuvat koneella, mutta käsityönä, sillä liitumaalit sekoitetaan värimestarin toimesta käsin, annostellaan kaukaloihin ja telat (joita on saatettu käyttää jo kymmeniä vuosia) kohdistetaan millilleen. Tapettia sylkevä koneisto viikkaa kilometritolkulla tapettia kuivumaan koko pitkän tehdassalin mitalta. Vaikuttava näky. Taiteilijoiden alkuperäispiirrokset ovat upeita ja tapettitelat kuin taideteoksia.
Seuraavan kerran tapetoidessani näen silmissäni painomestarin syöttämässä paperia ja väriä koneeseen ja kuvion muosostuvan kerros kerrokselta kilometrien mittaiselle paperille.

perjantai 20. toukokuuta 2011


Pikkuruinen villatakki edistyy vanhempainillassa, pressiä odotellessa, palaverissa. Illalla olen niin puhki, etten jaksa edes neuloa, joten hyvä, että on pakollisia tapahtumia, joissa ehtii.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Risat


Poikaipanan valtavat nielurisat poistettiin eilen. Nyt ei paljon naurata, vuorokauden verran on pitänyt pakottaa millilitra kerrallaan nestettä kurkusta alas... Lopulta keksittiin urheilujuoma, joka nayttää tepsivän, eikä tule saman tien kaaressa pihalle. No, sitäkin on mennyt vasta vaivainen desi, mutta parempi sekin, kuin ei mitään. Aamulla harkittiin jo tiputukseen lähtöä. Kolme teelusikallista kaurajugurttia ja kaksi lusikallista vauvanruokaa on päivän ruokasaldo. Nälkä on, mutta mikään ei maistu/ mene alas kurkusta/ pysy sisällä. Edes jäätelö ei maistu. Huoks.
Istuttiin tuossa kuistilla kuitenkin pari tuntia ihmettelemässä kesän tuloa ja luettiin viimeistä Harry Potteria. Nyt on parantavien päivänokosten aika. Toivotaan, että huomenna on jo parempi.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Äiti

Raparperipiirakkaa oman pihan rapsuista. Itse tehtyjä lahjoja ja monta suukkoa. Aamukahvin join kuistilla tuulenvireen heilutellessa Hesarin sivuja. Nyt me pakataan eväät ja lähdetään retkelle Korkeasaareen.